Door Marit van Eisden / Foto's Liza Kollau Recensie De Aanslag: Van Boek tot Theater
Na het beroemde boek van Harry Mulisch en de verfilming is De Aanslag nu ook in het theater te zien. Dit tijdloze verhaal over oorlog, trauma’s, verraad en verlies stelt een indringende vraag: wie is de schuldige?
Op donderdag 27 februari gaat De Aanslag in première in de Stadsschouwburg Amstelveen.
Het verhaal
De voorstelling begint in 1944, rond de tafel bij de familie Steenwijk. Ze proberen het beste te maken van de oorlogsdagen, totdat er buiten schoten klinken. Door een kier tussen de geblindeerde ramen zien Anton en zijn broer Peter een fiets met daarnaast een dode man: de NSB’er Ploeg is neergeschoten. Tot hun grote verbijstering verplaatsen de buren het lichaam en leggen het voor de deur van de familie Steenwijk. Peter wil het terugleggen, maar het is al te laat. De Duitsers staan voor de deur. Terwijl Peter vlucht, worden Anton en zijn ouders meegenomen.
Anton belandt in een donkere cel in Heemstede, alleen en zonder zijn familie. Daar ontmoet hij een meisje uit het verzet. Ze praten wat – een moment dat Anton de rest van zijn leven zal bijblijven. Als hij wordt vrijgelaten, gaat hij naar zijn oom en tante in Amsterdam. Niet veel later blijkt dat zijn ouders en broer zijn vermoord. Zijn hele leven blijft Anton zich afvragen waarom het lichaam juist voor hun deur werd neergelegd en wat er die avond precies is gebeurd. Hij stopt de oorlog diep weg en probeert verder te leven.
Tijdens de voorstelling volgen we Anton in verschillende levensfasen, waarin hij stukje bij beetje de waarheid achterhaalt. Een bezoek aan zijn oude buren, toevallige ontmoetingen – langzaam wordt het mysterie ontrafeld.
Sterke Hoofdrol van Leendert de Ridder Recensie De Aanslag: Van Boek tot Theater
Leendert de Ridder speelt Anton Steenwijk. Tijdens de hele voorstelling blijft hij op het toneel en neemt hij het publiek mee in Antons leven, waarin de oorlog zorgvuldig is weggestopt. Maar getergd door migraine blijkt zijn trauma sterker dan de muur die hij eromheen heeft gebouwd. De Ridder overtuigt als Anton en levert sterk acteerwerk. Je voelt zijn onmacht, angst en wanhoop. Het continu op het toneel staan zonder in kracht te verliezen, maakt zijn rol des te indrukwekkender.
Hij wordt bijgestaan door twee ervaren acteurs: Henriëtte Tol en Peter Bolhuis. Beide zijn een genot om naar te kijken. Tol schittert als buurvrouw Beumer en als Antons schoonmoeder, en speelt elke rol met overtuiging en pit. Bolhuis, als oud-verzetsstrijder Takis, houdt de spanning vast en speelt met steeds meer gedrevenheid. Anna Bartels en Tim Linde vullen de cast voortreffelijk aan.
Sterk script en indrukwekkende sfeer
Het script van Léon van der Sanden bevat sterke dialogen die je continu geboeid houden en je het verhaal in trekken. De belichting draagt bij aan de beklemmende sfeer, passend bij het donkere randje van de vertelling.
Het verhaal van De Aanslag is nog altijd actueel. Een verhaal over vertrouwen, verraad, verzet en bovenal verlies – herkenbaar voor velen.
De Aanslag is een voorstelling die je de adem beneemt. De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd en weer losgelaten, ondersteund door intens acteerwerk en een krachtig verhaal.
Kijk hier voor meer informatie en kaarten.
gezien 27 februari 2025 Schouwburg Amstelveen
Recensie De Aanslag: Van Boek tot Theater