Buy website traffic cheap

Recensie Kraaij en Kroon – een nieuw duo is geboren


Door Marit van Eisden – foto’s Annemieke van der Togt

Johnny Kraaijkamp junior en Soy Kroon, een nieuw (komisch) duo. Een oude rot in het vak, samen met een jonge alleskunner. Een onverwachte goede combinatie, zo blijkt! Op 29 januari gaat in de Schouwburg Amstelveen hun voorstelling ‘Papadag Bestaat niet‘ in première.

De eerste tien minuten moet het publiek altijd even inkomen, aldus Kraaij en Kroon. Hier wordt goed op geanticipeerd en we worden getrakteerd op een muzikaal stukje revue.

Recensie Kraaij en Kroon – een nieuw duo is geboren

Van Kraaijkamp jr. is bekend dat hij zeer komisch is en weinig hoeft te doen om de lachers op zijn hand te krijgen, zijn mimiek spreekt immers boekdelen. Oudhollandse moppen, die eigenlijk écht ‘niet meer kunnen’ in deze tijd, maar nog steeds goed werken, zijn favoriet. Maar wees eerlijk, wat kan je wel nog zeggen tegenwoordig, zonder dat je iemand beledigd? Kan een mop daarop aangepast worden? De heren doen een poging.

Recensie Kraaij en Kroon – een nieuw duo is geboren

Soy Kroon, wat een talent is dat toch, laat zien dat hij zich ook op komisch vlak prima weet te redden naast Kraaijkamp. Accenten, imitaties, liedjes, dansjes, alles gaat hem af zonder dat het hem enige moeite lijkt te kosten. De onderlinge chemie met Kraaijkamp jr. is er beslist en de twee vullen elkaar goed aan. Of ze nu bekakte golfers spelen of een gelikte presenator en zijn gast, ze kunnen rekenen op veel gelach uit de zaal. En gelach is er ook in alle soorten, Kraaijkamp geeft een demonstratie.

Recensie Kraaij en Kroon – een nieuw duo is geboren

Naast het komische deel en de verschillende korte sketches is er ook ruimte voor wat persoonlijke verhalen omtrent hun vaders en moeders. Dit zorgt voor een mooi evenwicht in de voorstelling. Het feit dat er geen pauze is draagt hier zeker ook aan bij en de vaart blijft er in.
Het script van Roel Bloemen en Joep Onderlinden is bijzonder goed geschreven. Door de samenstelling van de onderwerpen ontstaat er een soort van intieme sfeer. Van de persoonlijke anekdotes verwacht je meer dat die onder elkaar zouden worden verteld in plaats van te delen met het publiek. De muziek van Diederick Ensink maakt het feest compleet.

Recensie Kraaij en Kroon – een nieuw duo is geboren 

Het decor is lekker functioneel eenvoudig en meteen zeer modern. Het bestaat voor een groot deel uit een enorme QR-code die het publiek meteen doorverwijst naar de website van de voorstelling. Heel slim bedacht. Verder hebben de twee niet veel nodig. Een kapstok en een stoel en meer is er niet.

Kraaij en Kroon is een leuke, komische en luchtige avond uit, waarbij de grappen je om de oren vliegen, zonder dat het te flauw wordt. En anders zijn daar altijd nog de Troostzangers die het geheel een beetje kunnen opbeuren!

Kijk voor meer informatie en kaarten op https://detheaterjongens.nl/kraaijenkroon/