Buy website traffic cheap

Waarom Truus

Foto: Jelle Kuipers

Margje Wittermans vertolkt de rol van verzetsheldin Truus Wijsmuller.

In de muziektheaterproductie Waarom Truus vertolkt actrice, zangeres en theatermaker Margje Wittermans op overtuigende wijze de rol van verzetsheldin Truus Wijsmuller. Begeleid door multi-instrumentalist Janos Koolen en onder regie van Bruun Kuijt vertelt Wittermans het verhaal van deze onverschrokken vrouw die in de Tweede Wereldoorlog het leven van meer dan 10.000 Joodse kinderen redde. Een verhaal van moed en daadkracht dat iedereen moet horen. Check de Waarom Truus theatertrailer. 

De kinderloze Geertruida (Truus) Wijsmuller (1896-1978) was een Nederlandse verzetsvrouw die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen redde uit handen van de nazis. Op verzoek van Londen bracht ze in december 1938 een bezoek aan Adolf Eichmann om te onderhandelen over de ‘gedwongen emigratie van de Weense Joden.’ Na ­spannende ­besprekingen organiseerde ze nog diezelfde maand een eerste treintransport met kinderen naar Hoek van Holland. Vanaf dat moment tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog organiseerde en coördineerde Wijsmuller meerdere keren per week reizen met kinderen tot 17 jaar vanuit nazigebied naar veilige bestemmingen. Zo heeft Truus uiteindelijk de levens van meer dan 10.000 Joodse kinderen gered waarvoor ze in 1966 werd onderscheiden door Yad Vashem. Toch is ze nauwelijks bekend. Tijd om het verhaal van deze daadkrachtige vrouw te vertellen, want haar heldhaftige werk grenst aan het ongelooflijke.

Margje Wittermans toont in haar voorstelling Waarom Truus de onbaatzuchtigheid, het ­doorzettingsvermogen en de slagkracht van deze kordate vrouw die simpelweg iets wil ondernemen tegen ­verschrikkelijk onrecht. Samen met Janos Koolen (muziek) en Bruun Kuijt (regie) geeft ze een bijzondere artistieke invulling aan het uiterst actuele antwoord op de vraag: ‘En wat zou jij doen?’ Waarom Truus wordt in de periode april-mei gespeeld en is op 4 mei onderdeel van de landelijke ‘Theater na De Dam’ programmering. 

Margje Enna Wittermans (1979) is actrice, zangeres en theatermaakster. Ze studeerde in 2001 af aan de Arnhemse Toneelschool en is sindsdien werkzaam bij verschillende Theatergezelschappen en maakt haar eigen voorstellingen. In Waarom Truus geeft ze gestalte aan verzetsvrouw Truus Wijsmuller, een vrouw die zich door niemand liet stoppen in haar werk om anderen te redden.

Klik hier voor de speellijst