Warning: file_get_contents(/home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/templates/system/css/system.css): Failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/plugins/system/route66pagespeed/lib/css.php on line 53
Roméo et Juliette: de voorstelling

Roméo et Juliette: de voorstellingRoméo et Juliette: de voorstelling

Een Franse musical met een Nederlands castlid op tournee in China. Theaterparadijs is een unieke ervaring rijker! De Nederlandse Moniek Boersma vertelt over haar (Franse) theateravonturen, neemt ons mee achter de schermen en zet in Roméo et Juliette een waardige Lady Capulet neer op het podium in Shenzhen. Genoeg materiaal voor een uitgebreide reportage. In dit deel doen we verslag van de voorstelling zelf.

Groot succes vanaf het begin
Hoewel de voorstelling in 2004 geen groot succes was in Nederland, kent de productie wereldwijd de nodige successen. Zo tourt de show al voor de zesde keer sinds 2007 door Azië en wordt (een aangepaste versie van) de voorstelling in diverse landen uitgevoerd. Sinds de originele productie in Parijs in 2001 is de musical bijna elk jaar wel ergens te zien geweest. Gebaseerd op het verhaal van Shakespeare, met tekst en muziek van Gérard Presgurvic was deze musical vanaf het begin een ware hit. Niet alleen trok de show volle zalen, de hitsong 'Les Rois du Monde' stond destijds 32 weken lang op nummer 1 in Frankrijk en het castalbum ging maar liefst 6 miljoen keer over de toonbank.

De voorstelling
Vanaf het begin is het team achter de voorstelling blijven werken aan de show. Er is geschrapt, gewijzigd, toegevoegd en weer geschrapt. Dat de musical continu is verbeterd zorgt ervoor dat er in 2018 in China een ijzersterke show is te zien. Bij binnenkomst in de zaal is het doek gesloten. Het is even wennen, aangezien in Nederland steeds vaker het podium op voorhand zichtbaar is. Na de introductie van het verhaal door een verteller krijgt de zaal meteen het dreigende beeld van de Capulets tegenover de Montaigues te zien. De dreigende sfeer wordt benadrukt door een rode (kleur van de Capulets) versus een blauwe (kleur van de Montaigues) lichtflits. De toon is gezet. Het decor bestaat uit de aanblik van een kasteel uit het Verona van die tijd. Grove stenen muren, drie imposante torens en grote trappen. Om de torens met elkaar te verbinden zijn er uitschuifbare plateaus die ervoor zorgen dat de acteurs van de ene naar de andere toren kunnen oversteken. Het decor is imposant en zorgt ervoor dat de afstand tussen de families en de verschillende personages ook fysiek wordt weergegeven.

De cast
Het Chinese publiek heeft geluk, want de originele Roméo Damien Sargue herneemt na acht jaar afwezigheid weer zijn glansrol van toen. Hij mag dan wel 17 jaar ouder zijn, het is niet aan hem te zien en hij is gewoon Roméo. Gelukkig wordt hij geflankeerd door twee ijzersterke medespelers als Benvolio (Grégory Gonel) en Mercutio (John Eyzen) die zowel qua zang als spel niet voor hem onder hoeven te doen.

Moniek Boersma zingt als Lady Capulet samen met Brigitte Venditti (Lady Montaigu) één van de mooiste nummers uit de voorstelling: 'La Haine'. Een duet dat kippenvel bezorgt, zeker wanneer de twee krachtige stemmen samenkomen. Boersma weet zowel de kille als de gevoelige kant van Lady Capulet feilloos te verweven en over te brengen waardoor je niet anders kan dan met haar personage mee te leven.

Kracht van de show
Het totaalplaatje van deze musical klopt gewoon. Toch is er één element dat er echt uit springt. De cast bestaat namelijk voor een gedeelte uit zangers en voor een gedeelte uit dansers. Een opsplitsing die niet opvalt, maar die de show zeker ten goede komt. Op deze manier wordt er namelijk niets ingeboet aan zang- of danskwaliteit. Er zit geen enkele mindere stem tussen en de dansers kunnen de ingenieuze, maar zware choreografie van Carl Portal moeiteloos – zo lijkt het althans – aan.

Lees ook: Roméo et Juliette: een unieke musicalervaring in China - deel 1